Secret Santa - V

 


tretia adventná nedeľa je tu, a aj ďalšia časť santíka! ešte raz ďakujeme, že ste blogu verné a stále sem zavítate! veľmi si to vážime, vážne!

Mohutná snehová guľa pristála uprostred okna na Erickovej izbe. Keď podráždene vybehol spoza rohu z kúpeľne, rozchľabil okno a prudko sa vyklonil v snahe zahliadnuť útočníka, nemusel hľadať pohľadom dlho. 

Pod oknom stál Patrick, v ruke sa pohrával s ďalšou nachystanou snehovou guľou a sprisahanecky sa na neho usmieval.

„Poď von, šprt!“ doberal si ho. Erick mu súhlasne prikývol. Kane bol presný ako švajčiarske hodinky. Nemeškal ani o minútu viac, ako sa dohodli.

„Mamaaa!“ zbiehal Erick schody do haly. Pohľadom preletel po obývačke, kde sa už jeho staršia sestra usadila aj s jej priateľom na gauč. Kentus. „Idem!“

„Pozdrav Sky, dobre?“ strkala mu do rúk krabicu čerstvo napečeného vianočného pečiva, keď sa obúval pri dverách. 

„Dobre, dobre,“ zašomral nedočkavo, schmatol výslužku a nechal mamu, nech za ním zatvorí dvere. Keď zbadala Patricka postávať pod schodíkmi pri dverách, ostala prekvapená, pretože ho videla prvý krát. 

„Užite si to... chlapci,“ odvetila čosi váhavo a vrátila sa k vianočnému pečeniu.

„Pripravený?“ zaškeril sa na neho Erick za prvým rohom a otvoril krabicu. 

„Hlavne zvedavý!“ zasmial sa a vďačne sa začali napchávať pri rozhovore a ohováračkách sušienkami. 

Nechcel si to priznať, ale celý deň sa tešil až prekročí prah domu Meredith Trostbergovej, dievčaťa úplne mimo jeho akýchkoľvek záujmov. Bolo to ale vzájomné, čo bolo plus.

Mysľou mu preletelo, aké zvláštne by bolo, keby práve ona bola jeho tajným Santom. Asi by nevedel ako zareagovať.

Spomenul si na drobný prívesok, ktorý bol jeho darčekom, a ako si ho hneď ako prišiel v ten deň domov po dlhom prpľaní pripol nenápadne na korčuľu, aby mu naň tak skoro nikto neprišiel. V tom momente si bol absolútne istý, že Trostbergová by mu nikdy drobný štvorlístok pre šťastie nedarovala. Nebol by to jej štýl.

Musel to byť niekto iný. 

Niekto, kto ho musel mať poriadne dobre prekuknutého, no zatiaľ netušil, kto by to mohol byť. O to viac sa nemohol dočkať, kedy sa to dozvie.

Keď s Erickom vošli dnu do domu, nikto sa neobťažoval vzdialiť sa od svojich činností a privítať ich. Erick ho už predtým varoval, že sa má chovať ako doma a bol tým deckám vďačný. Pripadal si stále medzi nimi ako cudzinec a ani sám netušil, či túžil zapadnúť úplne. Boli si navzájom mimo svoju ligu. 

„Erick!“ zdvihla Sky prudko zrak od rozohraného Scrabble s Katie a Daveom, keď rozpoznala v pozadí vianočných namixovaných kolied Erickov hlas a usmiala sa na nich. 

Vlasy jej zvedavo vykukovali spopod huňatej mikulášskej čiapky, ktorú mal na sebe každý v miestnosti a Erick vyťahoval z tašky vlastnú.

O žiadnych čiapkách sa nezmienil, predsa. 

Patrick!“ odlepila zrak od mapy políčok aj Katie a pozdravila ho, hoci o čosi vlažnejšie ako Sky Ericka. Slušne sa na ňu usmial. 

„Kde máte mikulášske čiapky?“ zachichotala sa Sky, keď sa obaja rezervovane stále šmotlali v chodbe a odpila si z piva naliateho v plastovom pohári. 

„Presne tu, moja drahá!“ zanôtil Erick a znudene prevrátila očami. Preskočila pohľadom na Patricka. 

„A ty, Patrick?“ oslovila ho nenútene.

„Obávam sa, že vám budem trhať partiu,“ odvetil a na povzbudzujúce mávnutie Meredith, ktoré mimochodom absolútne nečakal, sa posadil k scrabbleovej partičke. Sledoval, ako si Dave ukladá slovo uškatec. 

„V žiadnom prípade,“ usmiala sa na neho Jenny a hodila mu svoju druhú mikulášsku čiapku, ktorú mala nachystanú pre Davea, no tento rok prekvapivo nezabudol. Patrick si ju opatrne nasadil a neiste sa obzrel po ostatných.

Ako prvá na neho pohľadom narazila Sky, prehliadla si ho pohľadom a súhlasne sa usmiala. Bol absolútne rozkošný. 

„Dáš si niečo?“ oslovila ho zo slušnosti. 

„Pivo?“ vyhŕkol prvé, čo ho napadlo a sledoval, ako poľahky vyskočila na nohy a odkráčala si naliať ďalší pohár piva a pritom vzala aj jemu. Cítila, ako na ňu Katie chvíľku úpenlivo hľadí. 

„Vďaka,“ oťukával sa čoraz viac a rozhodne mu v tom pomáhalo, že sa ho nikto nesnažil ubezpečiť, že je tu vítaný a neustále mu nehovorili všetky tie povzbudivé reči. 

Všetci sa správali rovnako ako vždy, teda rovnako tak, ako si ich vždy všimol správať sa. Erick neustále dobiedzal do Sky, Sky neustále vracala Daveovi písmenká, lebo jeho slová boli absolútne bludy a Katie sa radšej vzdala a pomohla Meredith s niečím, čo sakra dobre voňalo.

„Ináč,“ vypýtal si Erick slovo, keď mu vôňa jedla pripomenula maminu výslužku. „Moja mama vám posiela svoje svetové keksíky.“ Sledoval, ako všetkým zasvietili oči. „Nie som si ale istý, či niečo ostalo. Veď viete, cesta peši sem je dlhá a s Patrickom sme sa do nich vážne pustili.“

Dave priskočil ku krabici a opatrne ňou zatriasol. Vo vnútri zašuchotalo zopár kúskov, a tak nechal krabicu kolovať.

„Je od teba veľmi milé, že si na nás myslel,“ počastovala ho ironickým úsmevom Jenny a odhryzla si.

„Ja vždycky!“

Patrick sa poľahky začlenil do rozhovoru o poslednom dni v škole, až po chvíli zabudol, na čo sem vôbec prišiel. Keď si tak všetkých premeriaval pohľadom, nedokázal si trúfnuť povedať, kto by tak mohol byť jeho tajným Santom. 

„Uhnite!“ prerušila ich Scrabble bitku Meredith, keď na stôl položila večeru a všetci tento signál už dávno pochopili. Spočítali si body, Dave ako každoročne vyhral a posadali si na gauč a na koberec do kruhu. 

„Erick?“ pozrela na neho hostiteľka neisto a on vďačne kývol.

„Nuž teda,“ nadýchol sa. „Ubehlo to ako voda a sú tu Vianoce, decká! Dúfam, že ste si všetci našli nejaké drobné či veľké prekvapenie od svojho tajného Santu a predpokladám, že už nedočkavo tŕpnete, kto ním bol.“ Erick sa zamyslene rozhliadol po zúčastnených. „Jenny! Čo keby si začala ako prvá, drahá?“

Prižmúrila oči a trochu dobrovoľne sa pustila do vysvetľovania, ako si pred domom našla plastovú dvojnožku šlohnutú školským upratovačkám, ktoré ju používajú na označenie mokrej podlahy. Za všetkým stál nakoniec Dave. 

Patrick bol nakoniec veľmi rád, že bol Erick jeho darčekom nadchnutý a sľúbil mu, že od tohto dňa sa stane jeho najväčším fanúšikom na celom svete. Vzal ho za slovo. 

Keďže Erick Patricka uhádol, bol teraz rad na ňom. 

„Okay, superhviezda, pouč nás!“ žmurkla na neho Phoebe pobavene. 

„Fajn, teda,“ prekrížil si ruky na hrudi, keď ho všetci začali hypnotizovať pohľadom. „Musím priznať, že som bol vážne prekvapený. Odhadujem, že ma tá osoba musí veľmi dobre poznať. Alebo musí mať jednoducho len skvelý zmysel pre humor, pretože moje meno a štvorlístok pre šťastie je tak pasujúce, že vážne netuším, kto to mohol byť.“

Katie si nešťastne vzdychla. Tak strašne chcela byť jeho tajným Santom.

„Ale skúsim si tipnúť, takže poviem,“ zamyslel sa. „Erick?“

Všetci napäto mlčali. 

„Prečo si myslíš, že som tvojím tajným Santom, Pat?“ usmial sa chápavo až na okamih vážne uveril, že uhádol. 

„Netuším, furt si ma doberáš, že som ako škriatok?“

Erick pár krát preskočil pohľadom po ľuďoch, čo sedeli oproti nemu. „Vieš, kámo, v skutočnosti-“

„Som bola tvojím Santom ja,“ ozval sa izbou nečakane dievčenský hlas a všetci vrátane Patricka prekvapene pozreli na Sky, ktorá absolútne kľudne sedela vedľa Katie, ktorá naopak úplne stuhla. Dopila posledný dúšok piva v pohári a na Patrickovo tiché nechápavé zahabkanie reagovala pohľadom do jeho očí. Sky?

„Ale ako-“

„Chcela som ti jednoducho darovať niečo, čo ti bude slúžiť dlhšie ako kondómy,“ usmiala sa pobavene. „A štvorlístok prináša šťastie, budeš ho v živote určite veľa potrebovať.“

„Wau, Sky, ako dlho si si toto trénovala doma pred zrkadlom?“ dobiedzal do nej Dave.

„Idiot.“

 

Celý večer s ňou neprehovoril. 

Sledoval, ako sa smeje na Meredithiných fotkách z detstva, ktoré vytiahli z albumu, keď na nich nedávala pozor. Ako zakaždým natrela Ericka v kartách.

Všetko sa mu zdalo zrazu akési spomalené. Ako vo filmoch. Zamyslene sedel na gauči, pohár zvieral v dlaniach a premýšľal nad tým, ako bola Sky Millerová jeho tajným Santom. Ako ho to, kurva, nemohlo napadnúť už predtým? Možno to bolo ale tým pivom.

„Majte sa!“ lúčili sa s nimi Phoebe, Dave a ostatné dievčatá. Erick vybehol s Meredith navonok, aby ich osobne odprevadili. Patrick ostal v izbe sám so Sky a Katie. Bolo to trápne. 

Katie sa cítila navyše. Vedela, že Patrick sa určite chce Sky prihovoriť a najlepšie by bolo, ak by ona bola zrazu neviditeľná. Tak strašne sa chcela premôcť a nežiarliť na Sky, pretože ona sama za to nemohla. Nevedela, či má byť v danom momente Sky vďačná, že nikdy nemá veľmi potrebu zbytočne konverzovať o blbostiach, pretože to ticho ju zožieralo. 

„Idem si zapáliť,“ vstala zrazu a Sky sa zháčila. Uprela na ňu neveriacky pohľad.

„Zapáliť?“ hlesla nechápavo. Katie nikdy nefajčila. 

„Áno,“ odvetila. 

„Ale veď ty-“

„To  je jedno,“ odsekla a s ťažkým srdcom nechávala Sky samú s Patrickom. Vedela, že sa zblížia. Tušila to. 

Erick a Meredith mileradi ostali o čosi dlhšie postávať pred domom, aby Patrickovi dal trochu priestoru. Zapálili si spolu s Katie a uzatvárali stávky na účet tých dvoch vo vnútri.

Sky si bezstarostne doliala do pohára ďalšie pivo a položila ho znovu na stôl. Patrick ju neustále sledoval. 

„Som rád, že si mojím tajným Santom, Sky,“ oslovil ju. Hádal, že to bola jedna z vecí, čo dievčatá chcú počuť za každých okolností. Teda aspoň podľa teórie jeho najstaršej sestry. 

„Vážne?“ zdvihla k nemu zrak. Teraz mu venovala svoju veškerú pozornosť. 

„Hej, myslím,“ prikývol zadumane. „Asi som to fakt nečakal.“

„Vyzeral si tak,“ pousmiala sa. „Vážne si si myslel, že tvojím Santom je Erick?“ opýtala sa ho výhradne z čírej zvedavosti. 

„No, nemal som veľa adeptov, keďže moc členov ostrova zabudnutých hračiek nepoznám.“

„To je pravda,“ prikývla. „Na tvojom mieste by som si myslela asi to isté.“

„Mimochodom,“ pýtal si znovu pozornosť jej očí. „Myslím, že by som ti mohol zveriť na oplátku jedno tajomstvo.“

„Aké presne?“ zvraštila sústredene obočie, keď si sňala mikulášsku čiapku z hlavy a pohrávala sa medzi prstami s brmbolcom. 

„Nejako si sa dostala do hľadáčika Thomasa,“ odvetil a ona na neho teraz hrôzostrašne hľadela. V tvári úplne zbledla. „Bude sa ťa snažiť pozvať na rande. Stavil sa s Bradom o dvacku.“

„Preboha, len to nie,“ zaúpela. „Nikdy!“

Patrick sa pousmial. „Varoval som ťa, ale nemáš to odo mňa.“

„Nemaj strach, nechám si to pre seba,“ usmiala sa a on ani nechápal, prečo mu zrazu záležalo, aby to tak neodkladne vedela. 

„Ostávaš na Vianoce?“

„Uhm, nie,“ pousmiala sa, lebo jej pripomenul, že čoskoro znovu uvidí svoju rodnú Nevadu. Po dlhej dobe sa bude cítiť ako doma. „Odchádzame s našimi preč. A ty?“

„Buffalo volá,“ prikývol. 

„Každý z nás na iný koniec Štátov,“ odvetila pokojne s čarovným úsmevom na tvári. Hádal, že na Nevade muselo byť niečo špeciálne a znamenala pre ňu veľa.

„Sky?“ oslovil ju. Zdvihla k nemu nezaujato zrak. „Zatancuješ si so mnou?“

Zvraštila obočie a neveriacky sa na neho usmiala. „So mnou? Teraz?“ krútila hlavou.

„Áno,“ trval na svojom a ani nechápal, čo mu to vlastne napadlo. Ešte pred chvíľkou by nikdy nechcel so Sky Millerovou tancovať. 

Vystrel k nej ruku a čakal, kedy mu podá svoju dlaň. Vedel, že to urobí. 

„Ale ja neviem tancovať,“ zastavila sa v polke pohybu a neisto od neho odvracala tvár. 

„Veď ani ja,“ mykol plecami a povzbudivo jej stisol dlaň, ktorú mu nakoniec neisto podala. „Som drevo.“

„Tak to potom uvidíme, kto z koho,“ prikývla a chvíľku len oproti sebe stáli ako soľné stĺpy.

„Nevieš, ako to je?“ škrabal sa zúfalo na zátylku. 

„Myslím, že by si ma mal chytiť za pás?“ mykla plecami a on sa snažil nasledovať jej pokyny. Opatrne si ju k sebe bližšie pritiahol a dlaňou jej skĺzol na pás. „A tou druhou rukou snažiť sa o ako také držanie,“ pokračovala s pohľadom priklincovaným na jeho očiach, v ktorých sa v tak tesnej blízkosti topila. 

„A ja by som ťa teraz mala chytiť za rameno, nie?“ zaváhala po pár drobných krokoch, čím k sebe stáli ešte bližšie. 

Opatrne sa rozknísali a nemotornými drobnými krôčikmi sa točili na mieste uprostred koberca. 

Ani si neuvedomovala, kedy končekmi prstov jednoducho zablúdila do jeho blonďavých kučeravých vlasov a bezmyšlienkovite sa s nimi pohrávala. 

Patrick jej ponúkol možnosť malej otočky, a keď pohyb skoro dokončila, neubránila sa smiechu. 

„Beriem to ako prípravu na maturiťák,“ zavtipkoval Patrick. „Každý nejako musí začať.“

Sky nadšene prikývla, rada, že nie je jediné drevo na škole. 

„Nikdy ťa nevídam na školských tancovačkách,“ skrsla jej zrazu v hlave myšlienka a sústredene sa zamračila, pričom sa stále nechávala Patrickom viesť. 

„Nevídaš ma tam, lebo tam nechodím,“ odvetil pokojne. „Nikdy som na žiadnej nebol.“

„Vážne?“ odvetila neveriacky. 

„Vážne,“ uistil ju. „Vždy je tu hokej.“

„Ach tak,“ zahmkala uznanlivo a ďalej upierala zrak do jeho modrých očí, kým Erick, Meredith a Katie vkĺzli naspäť do domu. 

Katie zamrzol jemný úsmev na tvári hneď na prahu dverí a cítila, ako sa jej guľaté slzy tlačia do očí, z toho, ako jej Skyin talent byť vždy v správny čas na správnom mieste prebodáva srdce. 

Erick sprisahanecky žmurkol rýchlo na Meredith, aby si ich Patrick čo najneskôr všimol. Pobavene ich sledovali, zatiaľ čo Katie pomaly už nezvládala ten pohľad. 

Už absolútne chápala, prečo prvá láska tak nesmierne bolí. Ešte k tomu neopätovaná.

Sky sa úprimne zasmiala nejakej Patrickovej poznámke o ich tanečnom nadaní. Cítila, ako sa červená. Odvrátila od neho na chvíľku zrak, až kútikom oka zahliadla tých troch. Ju.

Nevedela, či má Patricka pustiť alebo sa snažiť o nejakú vtipnú poznámku alebo jednoducho odtiaľto Katie vyviezť. V Patrickovom nemotornom objatí absolútne zmeravela a bezmocne na ňu hľadela.

„Meredith,“ oslovila Katie ich dnešnú hostiteľku priškrteným hlasom, keď si ich všimol aj Patrick. „Ďakujem za večer, bol skvelý ako každý rok,“ lúčila sa s nimi. „Šťastné a veselé, decká!“ hlesla, keď sa otáčala na opätku a Sky zmätene hľadela, ako sa jej červený šál stráca vo vchodových dverách. Pohľadom preskočila na nechápavého Ericka. Konečne odstúpila od Patricka.

„Súkromné hodiny, eh?“ štuchol do nej, keď ju míňal a mieril si to pre ďalšie pivo. 

„Samozrejme,“ odvetila kľudným hlasom a cítila, že ani jej tu už viac netreba. 

„Bola aj pusa?“ rýpala do nich Meredith a Patrick si Sky džentlmensky zastal. Erick pochopil Skyin úpenlivý pohľad na jeho maličkosť a prikývol.

„Mer, myslím, že to zabalíme, čo?“ 

„Asi máš pravdu,“ prikývla a kým jej všetci traja znovu pomáhali upratať obývačku, Sky s Patrickom ani raz neprehovorila. 

„Uhm,“ zamrmlala rezervovane, keď sa Erick ešte lúčil ako posledný s ich kamarátkou a Sky s Patrickom na neho čakali na chodníku. Nočnou oblohou znovu poletovali snehové chumáčiky a pristávali im na pleciach. „Tak, šťastné a veselé, Patrick.“

„Šťastné a veselé aj tebe, Sky,“ odvetil a nedokázal sa zbaviť pocitu, že niečo urobil zle. 

Mlčky pozoroval, ako Sky rýchlymi krokmi prechádza na druhú stranu ulice a stráca sa medzi snehovými vločkami.

„Bude v poriadku?“ obrátil sa trochu znepokojene na podguráženého Ericka, keď ich Meredith vyprevadila.

„Neboj sa o ňu! V tejto štvrti proste zakapal pes a býva iba pár blokov odtiaľto.“

Patrick si niečo nesúhlasne zašomral popod nos a vydal sa na dlhú púť k Erickovmu domu. 

„Vieš čo, Kaner?“ oslovil ho nečakane. „Kebyže ťa nepoznám, fakt si myslím, že ťa Sky akosi dnes vzala.“


Viete, čo som si teraz po toľkých rokoch uvedomila? AKÉ KRÁTKE KAPITOLY SOM PREDTÝM PÍSALA! haha Keď to porovnám s Meatballs, riadne som Vás rozmaznala, dúfam, že dĺžka kapitol nie je pre Vás sklamaním, no nechcem meniť originálny formát. Ďakujem moc za Vaše komentáre ako vždy, veľmi si cením, že si nájdete tú chvíľku na ich spísanie.

Vidíme sa čoskoro,

Yours sincerely,

Baj. 

5 komentárov:

  1. Ha, presne nad tým som uvažovala pri poslednej kapitole. aké krátke boli časti oproti tým, čo píšete dnes. No mne aj to "málo" stačí ku šťastiu a rozhodne z nich nie som sklamaná. Naopak, som happy jak dva grepy z každej (staro)novej časti, ktorú si od teba alebo od Ivky môžem prečítať❤️❤️
    Krásny deň,
    -M

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, moja drahá! A vieš, ako si doteraz živo pamätám, ako sa mi vtedy zdali dlhé, respektíve dostatočne dlhé? HAHA. Ako človek rastie, sranda, som už stará? Nevadí. Ďakujem, že si na blog nezanevrela a stále sa sem vraciaš. Veľmi si to vážime.

      Opatruj sa mi,

      Baj.

      Odstrániť
  2. a jedineho mojho kamaratstva, ktore prezilo vsetko ❤️

    OdpovedaťOdstrániť